Victimele Foametei din anii 1946-1947, comemorate la Cernăuți


În data de 21 noiembrie 2021, la sediul Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” din orașul Cernăuți, au fost comemorate victimele Foametei din 1946-1947, organizate de regimul totalitar-comunist în Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța.

Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina, condusă de dl Vasile Rauț, cu prilejul Zilei comemorării jertfelor foametei și represiunilor politice, marcate în Ucraina la 22 noiembrie, a organizat o masă rotundă.

La eveniment au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai mediului asociativ al românilor din regiunea Cernăuți, dar și urmașii celor ce au avut de suferit în urma gravelor crime staliniste.

În cadrul mesei rotunde celor prezenți a fost demonstrat un documentar realizat de Vasile Rauț, despre mărturisirile supraviețuitorilor foametei. Documentarul poate fi vizionat în subsolului acestui text.

În Basarabia, pe parcursul perioadei foametei între 1946-1947, dar şi în prima jumătate a anului 1948, au murit din cauza înfometării între 250.000 – 300.000 oameni, majoritatea deceselor au survenit în urma distrofiei. Totodată, în timpul foametei, au fost înregistrate numeroase cazuri de canibalism.

Cauzele foametei din anii 1946-1947 este seceta din toamna anului 46dar mai mult politica dură regimului sovietic, colectările obligatorii de cereale

Valea Prutului





Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii