Evelina Gudan: Pas cu pas către iubirea pentru limba română și visul unei facultăți în România

 

Evelina Gudan, o elevă în clasa a IX-a la Liceul din Dranița/Șendreni, a devenit câștigătoarea premiului I la Olimpiada de limba și literatura română din Cernăuți. Tânăra afirmă că a fost sigură încă din copilărie că viitorul său va fi strâns legat de limba română și că își dorește să urmeze o facultate în România.

Evelina a obținut premiul I la Olimpiada de limba și literatura română pentru clasa a IX-a din Ucraina și locul al II-lea la aceeași competiție pentru clasele IX-XII. Recent, tânăra a participat la un eveniment organizat de colegiul dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea colegiului. Într-un interviu acordat pentru Agerpres, eleva a descris experiența competiției din Cernăuți ca fiind o „încercare grea, însă cu succese neașteptate”. Tema eseului a fost glia străbună și emoțiile ei față de plaiul natal. Evelina a subliniat că nu i-a fost greu să exprime iubirea pentru această limbă, deoarece consideră că poate transmite iubirea oricând.

Eleva a menționat că procesul său educațional a fost afectat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. În ciuda dificultăților și a sunetelor de alarmă, Evelina și colegii ei continuă să se dezvolte și să învețe. Ea a subliniat importanța educației în școală și a menționat că în clasa ei sunt doar nouă elevi, dar aceștia continuă să participe la orele școlare, chiar dacă trebuie să se refugieze în subsol în timpul alarmelor.

Evelina Gudan și-a exprimat dorința de a urma cursurile unei facultăți în România. Încă de când era mică, ea dorea să transmită iubirea ei față de limba română și să facă ca oamenii să cunoască măcar puțin din această limbă. Deși nu știe dacă va deveni profesoară de limba română, intenționează să studieze lingvistica. Evelina a menționat că este dificil să se despartă de țara ei, deoarece acolo își are familia și rudele.

Mama adolescentei, Liliana Gudan, care este profesoară la Complexul Instructiv-Educativ Dranița (Șendreni), a declarat că este mândră de copilul ei și că a avut un rol important în menținerea limbii române în familie.

Profesoara a exprimat și regretul că, în ciuda războiului, programa școlară nu s-a simplificat, iar copiii sunt afectați psihologic de alarme și de situația tensionată. Cu toate acestea, a fost recunoscătoare organizatorilor pentru invitația de a participa la evenimentul din România, care a oferit oportunitatea de a visa din nou și de a respira pacea.

Colegiul dobrogean „Spiru Haret” a organizat mai multe acțiuni pentru a marca aniversarea a 140 de ani de la înființare, inclusiv masa rotundă „Limba română, blestem și binecuvântare”, la care Evelina și Liliana Gudan au fost invitate. Prin aceste evenimente, organizatorii au reușit să aducă speranță și să promoveze iubirea față de limba română într-un context în care educația și viața cotidiană sunt afectate de război și de condițiile dificile.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii