La Cernăuți a fost comemorat compozitorul Ciprian Porumbescu cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la trecerea sa în eternitate

Marți, 6 iunie 2023, la Cernăuți a avut loc o manifestare specială organizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni și Societatea culturală „Valea Prutului” pentru a comemora împlinirea a 140 de ani de la trecerea în eternitate a celebrului compozitor Ciprian Porumbescu. Evenimentul a avut loc în Cimitirul central al orașului de pe strada Zelena, la Monumentul „Detrunchiatul” de la mormântul lui Zaharia Voronca.

A fost oficiat un parastas în memoria lui ilustrului compozitor și a foștilor membri ai Societății Academice „Arboroasa” și „Junimea” - Zaharia Voronca, Gherasim Buliga (primul președinte al societății Arboroasa) Orest Popescu și Constantin Morariu. Aceștia au avut o contribuție semnificativă în promovarea culturii românești și consolidarea identității românilor din Bucovina.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost pomeniți mai mulți preoți și ierarhi din acea perioadă, inclusiv Iraclie Porumbescu, tatăl marelui compozitor.

Serviciul divin a fost oficiat de preacucernicii părinți Cristofor Gabor și Gheorghe Aroneț, care au rostit rugăciuni pentru odihna sufletelor acestor personalități de marcă. La manifestare au participat: Vladimir Acatrini - președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, Alexandru Cociurca - vicepreședintele Societății Culturale „Valea Prutului”, Dragoș Olaru - istoric cernăuțean, Nicolae Hauca - blogger, fotograf originar din Boian, ș.a.

După încheierea parastasului, participanții au avut posibilitatea să participe la o excursie ghidată în locurile importante din Cernăuți legate de viața și activitatea lui Ciprian Porumbescu. Ghidul excursiei a fost istoricul Dragoș Olaru, care a împărtășit cunoștințele sale despre semnificația și rolul compozitorului în Cernăuți.

Ciprian Porumbescu (n.1853 - d.1883) este una dintre cele mai reprezentative personalități ale culturii românești. A fost nu doar un excepțional compozitor dar și un talentat poet, interpret și totodată un mare patriot care a militat permanent pentru o artă muzicală inspirată din cântecul popular.

Printre lucrările sale se numără: „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Odă ostașilor români” și altele. Însă opera sa de căpătâi este considerată nemuritoarea „Balada pentru vioară şi orchestră”. Întreaga sa creație muzicală se încadrează în sfera curentului romantic.

Ciprian Porumbescu se stinge din viață în casa de la Stupca, în prezența tatălui său și al surorii sale, Mărioara, pe data de 6 iunie 1883, la 29 de ani.

Unul dintre cei mai activi membri ai Arboroasei și prieten al lui Ciprian Porumbescu a fost Zaharia Voronca, poreclit Detrunchiatul pentru activitatea susținută în cadrul societăţii. A fost preot în satul Mihalcea – Storojineţ, preocupându-se să educe copiii şi să le insufle o conştiinţă naţională românească.

La mormântul său străjuiește un monument realizat în 1921 de sculptorul Vladimir Mironescu. Acesta reprezintă un arbore viguros cu două ramuri: pe una este scris anul 1775 (anexarea Bucovinei de Nord de către Imperiul Habsburgic) și pe cealaltă anul 1812 (anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist).

Comunitatea românească din regiunea Cernăuți a semnalat în repetate rânduri că monumentul funerar are nevoie urgentă de restaurare, la fel ca și altele din vechiul cimitir al românilor din Cernăuți.

Valea Prutului








Trimiteți un comentariu

0 Comentarii