„Lacrimile unui suflet“ de Deomid Savca



„Lacrimile unui suflet“ de Deomid Savca
În luna decembrie 2013, a iesit de la tipar cartea „Lacrimile unui suflet“, semnata de profesorul Deomid Savca, din satul Costiceni, raionul Sulita Noua.
Lucrarea a apărut la Editura Rovimed din Bacău, prin efortul jurnalistului Florin Filioreanu, corespondentul Radio România Actualități. Culegerea de 100 de păgini conține poezii, cântece și texte ale profesorului Deomid Savca, pe care Florin Filioreanu a avut ocazia să-l cunoască acasă, în intimitatea și ospitalitatea specifică românilor basarabeni. Deomid Savca a depăsit de curând opt decenii de viață, din care cea mai mare parte a dedicat-o muzicii, poeziei și folclorului românesc. Satul Costiceni, se afla la granița cu România, unde întră Prutul în țară, iar marea majoritate a populației este de origine română.
„Lacrimile unui suflet“ începe cu o motivație, care explică atât titlul  cărții,  cât  și  sentimentele  grele
dar duioase trăite de autor. Motivația, semnată de Ștefan Bruno, conține povestea Măicuței Ana din Dubăsari, care a spălat cu lacrimile ei mâinile și picioarele oamenilor veniți în vizită.
Aceleași lacrimi, de durere se regăsesc, pe alocuri și în versurile lui Deomid Savca. Lacrimi care i-au ajutat pe oameni să-și păstreze spiritualitatea și ființa omenească.
Mircea Merticariu
(Ziarul de Gardă)
Foto: Deomid Savca și Florin Filioreanu

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii