Cu paşi mici spre vise mari




Cu paşi mici spre vise mari
În satul Mămăliga, care este cunoscut prin gospodari harnici, peisaje frumoase şi oameni generoşi, activează cercul de dans. Conducătoarea acestui cerc este tânăra coregrafă Veronica Abramciuc. În cadrul cercului sunt incluse grupurile mică, mijlocie şi superioară. Lecţiile sunt deţinute într-o clasă specială de dans, care se află în incinta Casei de cultură. În curând, grupa superioară de dans senior, care este cunoscută sub denumirea de „Plai basarabean”, va sărbători pentru a doua oară ziua de naştere. Copiii spun: „Nici nu ne vine să credem că deja au trecut doi ani de când am venit prima dată în acest cerc, am făcut primul antrenament şi am început să învăţăm mişcările de dans”. Elevii cu mare plăcere şi bucurie au povestit despre prima lor lecţie.
– „Îmi amintesc când am încălţat balerinii şi am ieşi pe scena: răsuna o melodie, sub undele căreia trebuia să dansăm, aveam emoţii, mă jenam... Acum, de îndată ce răsună muzica, începem să dansăm cu ardoare”, – ne-a mărturisit una dintre eleve.
Scopul conducătoarei cercului este de a-i învăţa pe copii să nu se sfiască în faţa altora, să aibă deprinderea de a ieşi pe scena mare şi să se simtă confortabil pe ea: „De multe ori am urmărit cât de greu le este copiilor să danseze şi să cânte, când sunt urmăriţi de sute de ochi. De aceea, cel mai important lucru pentru mine este „lipsirea” copiilor de această stare de nelinişte, întrucât ei să se simtă relaxaţi în faţa publicului. La fel, lucrez asupra dezvoltării plasticii şi abilităţii de a se mişca sub diferite melodii”.
Copiii sunt mândri că frecventează acest cerc. Doar timp de doi ani ei au însuşit mai multe dansuri, demonstrându-şi capacităţile lor pe scenele raionale şi regionale: „În general, noi interpretăm dansuri populare moldoveneşti, dar avem în repertoriul nostru şi dansuri moderne, inclusiv, mai multe flashmob-uri”. Tinerii au spus că visul lor este de a cuceri dragostea scenei mari: „Ne dorim mult ca să fim întâlniţi cu aplauze furtunoase”. Dar Veronica Valerievna le aminteşte în mod repetat că au încă mult de lucru în viitor. Elevii sunt conştienţi de aceasta, se străduie să nu lipsească de la repetiţii şi muncesc din plin. Nu vă imaginaţi cât de bucuroşi sunt, când află despre următoarea evoluare. „Noi înţelegem – cu cât mai mult vom participa la diferite concursuri, cu atât mai probabil ne vom ridica la un nivel superior. Pentru aceasta trebuie să muncim din greu, ceea ce şi facem noi”, – a spus una dintre eleve.
Tinerii lasă la o parte celelalte ocupaţii şi la ora stabilită din nou sunt pregătiţi pentru repetiţii. „Dansul este viaţa şi starea mea de spirit”, – ne-a mărturisit o elevă. Colectivul de dansatori, în afară de repetiţii, preferă să meargă în pădure, la cafenele, mai pe scurt – să se distreze.
La 29 iunie colectivul va împlini doi ani de activitate productivă. „Această sărbătoare vom organiza-o în mod special”, – ne-au mărturisit membrii cercului.
Beneficiind de prilej, tinerii dansatori îi doresc conducătoarei sale sănătate trainică, fericire şi succes în muncă. „Stimată Veronica Valerievna, uneori vă supărăm, poate nu executăm corect mişcările, dar vă promitem că la orice concurs vom lupta din răsputeri. Vă suntem recunoscători pentru tot ce faceţi pentru noi!”
Diana Pojar

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii