O întâlnire de suflet după 60 de ani (Tărăsăuți)




O întâlnire de suflet după 60 de ani
Anii de şcoală rămân, probabil, pentru mulţi dintre noi, cea mai frumoasă perioadă. De aceea, întâlnirea cu foştii colegi şi profesori este mereu un moment emoţionant. Pentru noi anii de şcoală 1947-1954 vor rămâne în amintire pentru toată viaţa, adică cât timp vom mai trăi pe acest pământ.
La începutul anului şcolar 1947 era o mare foamete, nu era nici hrană, nici haine, iar noi învăţam prin Casa mare ale oamenilor. În sat erau 10 case, unde se învăţa pe atunci carte. Iar cea mai bună încălţăminte erau opincile. Nu ştiam noi nici ce înseamnă lumină electrică, radiou, televizor, în schimb eram foarte ascultători de părinţi, de învăţători, de oameni mai în vârstă. Drumurile erau glodoase, gardurile – împletite din lozie, casele acoperite cu paie, dar pentru aceea pâraiele erau curate, apa străvezie şi limpide ca lacrima, de-ţi făcea o mare plăcere să te scalzi. Am avut multe greutăţi de îndurat. În anul 1954 ne-am despărţit de şcoală, stabilindu-ne care la învăţătură, care la lucru. Şi acum, în anul 2014, după şaizeci de ani, am hotărât să organizăm o întâlnire de suflet cu colegii noştri. La întâlnire au fost prezenţi 27 din cei 86 de absolvenţi (40 nu mai sunt în viaţă, iar 14 au probleme de sănătate).
Satul Tărăsăuţi se mândreşte cu asemenea personalităţi, care s-au născut, au copilărit şi au pornit în lumea largă de pe acest plai pitoresc. Toţi ei au devenit oameni renumiţi, dar în inimă au păstrat acea dragoste nemărginită faţă de meleagul străbun: Victor Apopii, doctor în ştiinţe economice, profesor la Academia de economie şi comerţ din Lvov; Mihail Moscal, doctor în ştiinţe fizico-matematice, profesor; Arcadie Nistrean, doctor în ştiinţe matematice, profesor; Vladimir Chelea, profesor la Colegiul de urbanism şi arhitectură din Cernăuţi.
La întâlnire au fost prezenţi preşedintele Consiliului raional Roman Crigan, directorul şcolii Vasile Rusu, primarul satului Serghei Tigu, primul nostru învăţător Eugen Moisei. Ne-au onorat cu prezenţa sa şi veteranii celui de-al doilea război mondial Gheorghe Ruscan în vârstă de 94 de ani şi Gheorghii Bezuşca, care în luna august va sărbători jubileul de 100 de ani.
Şi totuşi rădăcinile fiecărui om încep de pe băncile şcolii. Mai frumoase şi mai amuzante decât clipele petrecute la şcoală nu vom mai avea niciodată. Din tot ce a fost cândva frumos şi interesant, rămâne doar o amintire pe care o trăim asemenea unui vis. 
Organizatorii întâlnirii cu absolvenţii
Vasile Chelea, Victor Leahu şi Vladimir Nistrean
(Cuvântul Adevărului)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii