Credincioșii din Ucraina au sărbătorit 1026 de ani de la creștinare




La 28 iulie 2014, credincioșii din Ucraina au sărbătorit 1026 de ani de la creștinarea Rusiei Kievene
Creștinarea Rusiei Kievene a fost un proces de adoptare și răspândire a creștinismului în Ucraina, Rusia și Belarus. Acest eveniment important pentru Biserica Ortodoxă și pentru enoriașii de astăzi, s-a întâmplat în anul 988 în capitala statului de atunci Kiev. În acel an cneazul Vladimir cel Mare (Velikiyi) cu forța sau ptin pace i-a botezat pe slavii estici. Curând creștinismul ortodox a devenit principala religie pe teritoriul Rusiei Kievene și a avut statut oficial până în anul 1917.
La momentul adoptării creștinismului în societate Rusiei Kievene existau mai multe culte religioase, printre care păgânismul slav, creștinismul (grecesc și latin), islamul (răspândit în Volga Bulgaria) și iudaismul (credința conducătorilor khazari). Astfel Vladimir a avut o sarcină dificilă, cneazul s-a convins că pentru a întări statul și a ridica prestigiul său în lume, el avea nevoie de o nouă religie monoteistă în calitatea doctrinei de stat.
Statul Kievean păstra relații foarte strânse cu Imperiul Bizantin – cel mai bogată țară cu o influență culturală puternică la momentul respectiv. Deci, el a decis să boteze tot poporul prin convertirea țării sale la creștinism.
La începutul anului 988, Patriarhul Fotie al Constantinopolului i-a anunțat pe ceilalți patriarhi ortodocși că poporul Rus a fost botezat de către episcopul său, primind creștinismul cu mare entuziasm.
În urma botezării de la Kiev în 988, creștinismul a devenit religie de stat a Rusiei Kievene. Încercările lui Fotie de a creștina Rusia Kieveană par să fi nu fi avut consecințe de durată. Însă  unii cetățeni se opuneau procesul de creștinare, de exemplu la Kiev principala putere de rezistență era preoții cultului păgân ”Volhva„, a căror influență pe terenurile sud Kievene era neînsemnată. În schimb în partea nordică la Novgorod, Suzdali și Belooziyor ei instigau populația la ură împotriva preoților creștini.
Pentru a normaliza viața spirituală în țară, Vladimir a emis o serie de legi în favoarea bisericii: clerului creștin i-a dat mai multe drepturi, întreținerea financiar a bisericii cădea pe umărul cetățenilor.
Odată cu adoptarea creștinismului pe terenurile Rusiei Kievene s-a răspândit și scrierea slavonă. Vladimir a înființat școli și a construit biserici, mai întâi la Kiev și mai târziu în alte orașe. Locul botezului lui Vladimir este marcat de Catedrala Sf. Vladimir.
Pregătit de costiceni.blogspot.com

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii