La Mahala au fost pomeniți toți cei care au avut de suferit în urma deportărilor

La Mahala au pomeniți și cinstiți toți cei care au avut de suferit 
       de pe urma deportărilor staliniste

În localitatea Mahala (raionul Noua Suliță) românii păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile neamului strămoșesc, amintindu-și de fiecare dată de martirii săi.
În fiecare an, în ziua de 13-14 iunie, ei se întâlnesc lângă „Troiță” și lângă bustul Aniței Nandriș-Cudla (cea care a îndurat infernul  comunist  timp  de  20  de  ani), pentru  a-și aminti  și ai
comemora pe toți cei nevinovați, care au fost duși de la vetrele lor strămoșești în neagra străinătate - Siberia, Kazahstan și Karelia...
Anul acesta, după săvârșirea serviciului divin care a fost oficiat de preoții Dumitru Mițiței și Ion Bivolaru, lângă Troiță a avut un moment de reconsacrare susținut de primărița satului Mahala Elena Nandriș, profesoara de istorie din localitate Ana Gostiuc, scriitorul și publicistul Dumitru Covalciuc, academicianul Vasile Tărâțeanu, Consulul General al României la Cernăuți – Eleonora Moldovan și alții. În discursurile sale, dumnealor au relatat celor prezenți la manifestare despre drama și destinul locuitorilor regiunii Cernăuți și a localității Mahala care au murit în anii 1940-1945 din cauza politicii staliniste.
Aproape fiecare a patra familie din cele patru sate ai localității Mahala își amintesc cu groază despre acest tragicul eveniment din istoria neamului. Numele tuturor celor răposați sunt gravate pe monumentul din sat, iar jertfa lor creștinească va trăi mereu în memoria urmașilor.
Foto: Nicolae Hauca

Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media