Sfințirea monumentului funerar al lui Constantin Rață, vrednicul fiu al bisericii din Costiceni

Sfințirea monumentului funerar al lui Constantin Rață, vrednicul fiu al bisericii din Costiceni
Vineri, 3 iunie 2016, de sfinții Împărați Constantin și Elena, la Costiceni, raionul Noua Sulița, a avut loc un eveniment duhovnicesc important. În curtea Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae a avut loc sfințirea monumentului funerar al lui Constantin Rață, celui care la finele secolului XIX și la începutul secolului XX a sprijinit finalizarea și reparația bisericii din Costiceni.
Slujba de pomenire și sfințirea monumentului situat în curtea bisericii a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele paroh Aurel Pițu. Au fost prezenți cu o rugăciune și un gând bun, alături de urmașii lui Constantin Rață, inițiatorii construcției monumentului funerar, Nicolae Caba și Andrei Colac, președintele consiliului local domnul Vladimir Lupoi, profesorul de istorie Vadim Captari, precum și enoriașii din sat.
La finalul serviciului divin, Vadim Captari, profesor de istorie, a ținut să le povestească celor prezenți despre fapta măreață a lui Constantin Rață.
„Într-adevăr, astăzi marcăm un eveniment important în istoria satului nostru. Construcția bisericii noastre a fost începută în anul 1874 și finalizată în 1879. La construcție au participat mulți oamenii onești din satul Costiceni. Un mare ajutor a acordat consăteanul nostru Constantin Rață. Pentru acest merit el a fost învrednicit de a fi înmormântat în ograda bisericii. Anii au ruinat mormântul și amintirea despre acest bărbat din Costiceni, însă în primul rând, datorită domnului Nicolae Caba, astăzi avem această placă comemorativă” - a comunicat Vadim Captari.
Sergiu Barbuța
Înregistrare video


Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media