Sofia ROŞCA: „Cântecul și portul național m-au scos în lume”

Sofia ROŞCA: „Cântecul și portul național m-au scos în lume”

Al 60-lea Florar încununează destinul doamnei Sofia Roșca, gospodină și brodeză, o fire poetică și artistică din satul Marșinți, raionul Noua Suliță. Ea a trecut prin grele încercări, dar cântecul i-a insuflat puteri deosebite, când credea că ele s-au dus odată cu tinerețea.
– Cu vreo nouă ani în urmă Aurelia Bordian, șefa clubului din sat, mi-a propus să organizăm un ansamblu folcloric, își amintește doamna Sofia. Împreună cu Aurelia Bordian am cântat pe scenă în tinerețe. După o perioadă lungă de tăcere nu credeam că se va primi ceva. Le-am agitat pe mai multe femei din generația noastră și în curând Ansamblul „Țărăncuța” s-a prezentat în fața spectatorilor: cu cântece vechi în interpretare nouă. Le-am întors, cum sar spune, de pe drumul uitării. Doar oamenii bătrâni le mai țineau minte, ele amintindu-le de hramurile, nunțile, cumătriile și clăcile de odinioară.
„Țărăncuța” trebuia să aibă și costume respective. Eu, care știam a coase și broda, am asigurat costumele – costume naționale, așa cum se purta pe timpuri la Marșinți. Și vreau să spun: cântecul și portul național m-au scos în lume. Parcă am început să trăiesc a doua viață. Pe neașteptate a apărutși inspirația și am început să scriu versuri. Nu era ceva nou pentru mine, căci poezia m-a captivat încă din tinerețe.
Ansamblul „Țărăncuța” a fost invitat la Televiziune, de către Redacția română. A fost o emisiune de bun augur, căci au urmat invitațiile. Participând la festivaluri și sărbători folclorice, ne-am creat o imagine bună și am devenit cunoscute și în România, și în Republica Moldova. Iată, nu demult, am concertat în România, pe stadion, și am reușit să cucerim un public atât de numeros. După concert se apropiau de noi spectatorii încântați de evoluarea noastră și ne cereau telefoanele de contact sau, pur și simplu, ne mulțumeau din toată inima.
Nu o dată „Țărăncuța” a fost blagoslovită de cuvântul preoțesc. Or, ceea ce facem este pentru sufletul omului, pentru gândurile bune și intențiile frumoase ale lui.
Am visat ca la această dată jubiliară să țin în mână cel de-al doilea volum de versuri, pe care l-am întitulat „Testamentul meu pentru viitorul tău”. Dar nu am reușit. Oricum, cartea o să apară și este așteptată.
Sofia Roșca s-a născut în cea mai frumoasă lună a anului. Și Ansamblul „Țărăncuța”, care o proslăvește în lume, tot primăvara a fost creat. Fiorul primăverii pulsează în cântecele și versurile sale, iar autoarea afirmă: „Mă bucur eu atât de mult / Ce dar Domnul mi-a dat mie, / Să pot spune al meu gând, / Cântând prin farul fericirii”.
Libertatea Cuvântului

Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media