La Vancicăuți, raionul Noua Suliță, duminică, 1 iulie 2018, a avut loc o manifestare spiritual-culturală dedicată protoiereului Ioan Nichita Chiriac, unul dintre cei mai excelenți dirijori, muzicieni și rapsozi populari de pe Valea Prutului.
Organizată de către Societatea Culturală „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți, în parteneriat cu familia Chiriac, Casa de cultură Vancicăuți și Parohia Bisericii Ortodoxe „Sf. Dumitru” Vancicăuți, manifestarea memoriala marchează 125 de ani de la nașterea părintelui Ioan Chiriac (1893-1986) și 80 de ani de când formația corală a căminului cultural „Spiru Haret” din Vancicăuți, dirijată de această personalitate talentată a obținut premiul I la Concursul Național de muzică corală din București (1938), organizat de Fundația Culturală „Principele Carol”.
Evenimentul comemorativ a debutat la orele 11:00, cu o slujbă de pomenire oficiată de către părintele paroh Ioan Mițiței la monumentul ilustrului om de cultură, aflat în curtea Bisericii „Sf. Dumitru”. La slujbă au asistat numeroși enoriași, oameni de cultură, profesori, reprezentanții Primăriei din localitate, rudele regretatului preot, în special feciorul Ipolit Chiriac și nepoata Sabina Ursachi.
Cea de-a doua parte a manifestării s-a desfășurat în incinta Casei de cultură, unde a avut loc un simpozion spiritual-cultural și o expoziție de fotografii vechi prin care participanții au zugrăvit în câteva cuvinte amintiri despre vrednicul promotor al valorilor identitare și culturale românești. În cadrul întrunirii, printre oamenii care l-au cunoscut sau care au auzit de la părinți despre activitatea culturală și faptele părintelui Ioan Chiriac, au ținut prelegeri: Eduard Ogranovici, profesor de istorie, profesorul pensionar Ipolit Chiriac, feciorul lui Ioan Chiriac, profesoara Sabina Ursachi, nepoata regretatului preot, Ioan Mițiței, preotul paroh al Bisericii „Sf. Dumitru”, Aurica Foca, secretarul Consiliului sătesc Vancicăuți, Vladimir Rața, șeful Casei de cultură și alții.
Manifestarea s-a încheiat cu un recital de muzică populară susținut de profesorul Vladimir Rață și discipolii său - Rostislav Saca, Igor Oleinic, Marin Apopii, Mariela Eremia și Andrei Caba.
0 Comentarii