Un grup de profesori din regiunea Cernăuți, în vizită la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău
La 5 octombrie 2018 la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău s-a organizat, în cadrul Zilelor Școlii Băcăuane, proiect aflat la a doua ediție, inițiat și coordonat de Casa Corpului Didactic Bacău (prin directorul prof. Gabriel Leahu), o masă rotundă cu tema „Şcoală românească din perioada interbelică”, activitate moderată de profesorii colegiului Călin Boambă (director) și Mitică Pricopie.
La eveniment au participat profesori de istorie, dar și de limba și literatura română, geografie, profesori de științe sociale, iar invitați speciali au fost oaspeți comunele Vancicăuți și Mahala, regiunea Cernăuți, Ucraina și Costești, raionul Ialoveni, Republica Moldova.
Un scurt istoric al școlii de altă dată a fost prezentat de prof. Ramona Jitaru, în documentarea „Momente semnificative în devenirea învățământului”, dar s-a vorbit și despre școala românească din România, din Ucraina și din Republica Moldova.
Au fost așadar prezenți, la această masă rotundă, din raionul Noua Suliță, prof. Angelica Mitriuc, de la Școala Ostrița, și prof. Elena Bujeniță, de la Școala Mahala, prof. Eduard Organovici, de școala din Vancicăuți, dar și fotoreporterul Sergiu Barbuța.
Din Republica Moldova la eveniment au fost prezenți Vladimir Toderașcu, maestru artistic, alături de viceprimarul localității Costești, Andrei Țurcan, și profesorii din două licee Ana Cimpoacă și Eugenia Bordeianu. Li s-au alăturat Vasile luca și Ilie Bîrzu, consilieri locali municipiul Bacău, prof.univ.dr. Ioan Dănilă, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, dar și reprezentanți de la Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina – organizația Bacău, respectiv Mihai Țibu, Marcel Boghiu, soții Aurica și Ciprian Iftimiu.
La încheierea evenimentului a avut loc scurt moment artistic susținut de elevii Colegiului Național „Vasile Alecsandri”.
0 Comentarii