Parastas la cimitirul din Mahala în memoria martirilor uciși în Lunca Prutului

Parastas la cimitirul din Mahala în memoria martirilor uciși în Lunca Prutului
(3 februarie 2019)
Duminică, 3 februarie 2019, în cimitirul comunei Mahala a avut loc  un parastas în memoria celor 107 de români secerați de grănicerii sovietici, găsiți în anul 1941 în una din cele patru gropi comune de la Lunca.
Slujba de pomenire a fost oficiată de protoiereul Gheorghe Moroz, parohul bisericii „Sfânta Treime” din Mahala. La manifestare au participat primarul comunei Mahala, doamna Elena Nandriș, istoricul Petru Grior, preşedintele Asociației Veteranilor de Război din Rădăuți (România) Nicolae Nicolovici, rudele celor uciși și mahaleni de rând.
În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, în localitatea Lunca din Ținutul Herta, peste 300 de țărani din satele Boian, Ostrița Hertei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbana, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia și Mahala, au fost secerați de gloanțele grănicerilor sovietici în timp ce se îndreptau în  România.
Trupurile neînsuflețite ale românilor au fost aruncate în trei gropi comune,  însă, din păcate doar una singură a fost descoperită. În marea majoritate, acolo au fost îngropați martiri din Mahala. Ulterior, cadavrele au fost deshumate și înmormântate creștinești în cimitirul din sat.
Reamintim că duminică la Lunca va avea loc o amplă manifestare de doliu.










Trimiteți un comentariu

0 Comentarii