Duminică, 23 mai a.c, în incinta Centrului Educațional „Alexandr Nevski” din Cernăuți (str. Marko Ceremșîna 10), a fost organizată o masă rotundă cu genericul „Costiceni - istorie, cultură, identitate”. Scopul principal al evenimentului, desfășurat în contextul marcării a 440 de ani de la prima atestare documentară a satului Costiceni, a constat în familiarizarea publicului cernăuțean cu istoria și cultura acestei localități de pe valea Prutului, ce a făcut parte din teritoriul fostului ținut al Hotinului.
Participanții la eveniment au vorbit despre istoria comunității locale, despre diverse aspecte ale vieții duhovnicești, culturale și sociale, precum și despre personalitățile costicenene care și-au lăsat amprenta atât în istoria ținutului, cât și în istoria europeană.
Bucuria de a lua parte la această masă rotundă și-a arătat-o profesorul Andrei Nicorici. Dumnealui a relatat despre propriile cercetări și procesul de scriere a unei monografii legate de trecutul satului Costiceni. La rândul său, Sergiu Barbuța, unul dintre organizatorii evenimentului, a menționat că un loc aparte în istoria satului Costiceni îl ocupă Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae și toți slujitorii săi.
De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentată o expoziție ce a inclus mai multe documente istorice, piese arheologice, apariții editoriale și câteva zeci de ziare, pe paginile cărora au fost publicate articole și materiale referitoare la satul Costiceni, în mare parte semnate de ziaristul Sergiu Barbuța.
Evenimentul a fost organizat de Societatea Culturală „Valea Prutului” și găzduit de Centrul Educațional „Alexandr Nevski” al Eparhia Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Principalul locaș de cult al satului Costiceni este Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, ridicată în centrul localității în anul 1879. Localnicii îl consideră pe acest sfânt, atât de venerat de creștinii ortodocși, patronul lor duhovnicesc. Anume în ziua prăznuirii Aducerii moaștelor Sf.Ierarh Nicolae în orașul Bari, 22 mai pe stil vechi, la Costiceni este marcată Ziua localității, iar în acest an satul de pe valea Prutului, potrivit istoricilor a împlinit 440 de ani de la prima atestare documentară.
Până nu demult cercetătorii care au studiat istoria satului Costiceni credeau că prima mențiune a acestei localități este data de 6 iunie 1619. Dar, în 2012, la București a fost tipărit uricul voievodului Iancu Sasul de la 17 februarie 1581. Potrivit documentului, Iancu voievodul, a întărit vătafului Bilava partea a opta din jumătate de sat Costiceni de pe râul Prut, care este a șaisprezecea parte din întregul sat, cumpărat de la Anghelina fiica Simcăi, nepoata Dolințcăi, strănepoata lui Dumitru și prestrănepoata lui Hotcu Costea postelnicul.
Astfel, prima mențiune documentară a satului Costiceni este pe 17 februarie 1581.
Valea Prutului
0 Comentarii