S-au împlinit 30 de ani de la sfințirea bisericii din Stroiești, ținutul Hotinului



Pe 2 august 2022 s-au împlinit 30 de ani de la sfințirea bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea Stroiești, regiunea Cernăuți.

Evenimentul duhovnicesc a fost sărbătorit în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Înaltpreasfințitul Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, alături de preotul paroh Vasile Eremia și alți slujitori ai altarului din Protopopiatul Noua Suliță.

La slujba de sărbătoare au participat mai mulți credincioși din zonă care au venit să se roage pentru pace în țară și încetarea ostilităților.

Momentele liturgice săvârșite s-au încheiat cu o slujbă de Parastas întru pomenirea ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș.

În localitatea Stroiești există două lăcașuri de închinăciune - biserica din lemn ce poartă hramul „Sfântul Nicolae” și Biserica „Sfântul Proroc Ilie”. 

Nu se cunoaște cu exactitate anul în care a fost construită biserica din lemn, dar conform tradiției orale ea ar fi fost adusă și așezată pe tălpi de stejar dintr-un sat din Bucovina. Prima ei renovare a avut loc în 1843, apoi ea a mai fost supusă reparaților capitale și în anul 1896. Cel mai vrednic preot care a slujit în biserică, în primii ani după Marea Unire, a fost Teodor Apostolescu. Acesta era născut la 12 aprilie 1898 şi în 1925, absolvind un seminar teologic, a fost trimis preot în acest sat din stânga Prutului. 

Odată cu trecerea anilor, biserica din lemn a devenit veche și neîncăpătoare pentru numărul mereu în creștere de enoriași. De aceea, stroieştenii au hotărât să-și construiască un nou lăcaș de închinare. 

În 1938, ei au început adunarea banilor necesari pentru a porni lucrările de construcție. Piatra de temelie la fundația viitoarei biserici a fost pusă în 1942. Până la sfârșitul anului 1943 localnicii au reușit să ridice pereții bisericii.

Persoana ce deținea suma necesară pentru construcția bisericii s-a refugiat în România, a depus banii într-o bancă, de unde, în rezultatul evenimentelor dramatice cauzate de invazia bolșevică în Basarabia și nordul Bucovinei, nu i-a mai putut ridica. Prin urmare, construcția bisericii a fost sistată în 1944.

După o serie de lucrări de adaptare, în toamna anului 1949 noua biserică a fost transformată în club sătesc. Din 1978 până în 1988 clădirea a gărduit o sală de sport.

În 1991, după căderea imperiului sovietic, la adunarea generală a satului s-a decis ca clădirea să fie reconstruită și transformată în biserică,  așa cum a fost inițial preconizat în perioada românească.

Cu eforturi comune ale sătenilor şi cu sprijinul eficient al unor filantropiconstrucția bisericii rămase neterminate în 1944, a fost finalizată. . Târnosirea bisericii „Sfântul Ilie” a avut loc în ziua de 2 august 1992, adică după o jumătate de veac de la începerea lucrărilor de construcție.

Sergiu Barbuța
președintele Societății culturale Valea Prutului
FOTO: Roman Dovganiuk







































Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii