A fost resfințită Troița din Herța închinată ostașilor români, împușcați de sovietici în vara anului 1940

Herța, 29 iunie 2023

La inițiativa și cu sprijinul unui grup de filantropi și activiști locali, a fost recent restaurată Troița din orășelul Herța ridicată în memoria celor trei militari români împușcați la 29 iunie 1940 de sovietici, conform unui comunicat al Primăriei comunei Herța.

Un aport considerabil la restaurarea Troiței a fost adus de membrii Societății „Golgota” a românilor din Ucraina - Alexandru Platonov, Adrian Medvedi, Ion Vieru și alți români din Herța.

Joi, 29 iunie 2023, Troița a fost sfințită de către un sobor de preoți locali și din România, în frunte cPreasfințitului Cleopa, episcopul Nouăsuliței, care printre altele au oficiat și o slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor tuturor localnicilor care au devenit victime nevinovate ale regimului totalitar sovietic.

La eveniment a fost prezent ministrul-consilier Dan Constantin de la Consulatul General al României în Cernăuți, primarul orașului Herța Vasile Scripcaru, reprezentanți ai unor organizații civice din România și din regiunea Cernăuți, inclusiv președintele Societății „Golgota” Vasile Răuț, jurnaliști și membri ai comunității locale.

De remarcat că Troița respectivă a fost ridicată în anul 1941 în amintirea celor trei eroi români, căpitanul Ioan Boroș, sublocotenentul Alexandru Dragomir și soldatul Iancu Solomon, care au căzut la datorie pe 29 iunie 1940, încercând să oprească înaintarea armatei sovietice în orașul Herța.

De atunci, locuitorii din Herța au trăit una dintre cele mai tragice perioade din istorie. Regimul totalitar sovietic a terorizat fără milă familiile pașnice din localitate. Sute de oameni au fost executați în timp ce încercau disperat să fugă în România. Alții au fost deportați către lagărele în Siberia sau Kazahstan. Restaurarea Troiței reprezintă un gest important pentru a aminti de aceste victime nevinovate și de teroarea sângeroasă a regimului sovietic de ocupație.
Valea Prutului
Urmăriți-ne pe Telegram: t.me/valea_prutului_info











Trimiteți un comentariu

0 Comentarii