La Costiceni au fost dezvelite două plăci memoriale în amintirea militarilor Ion Rotari și Ion Alupoi


Costiceni, 28 iunie 2023

Într-o atmosferă solemnă și emoționantă, comunitatea satului Costiceni din regiunea Cernăuți s-a adunat în fața Liceului „Ion Vatamanu” pentru a participa la dezvelirea a două plăci memoriale dedicate celor doi bravi soldați, Ion Rotari și Ion Alupoi, care și-au pierdut viața în timpul Războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Ceremonia a avut loc în prezența rudelor celor doi eroi, a elevilor și a colectivului pedagogic al instituției de învățământ, a localnicilor și a autorităților publice locale.

Directorul liceului, doamna Nelea Munteanu, a deschis evenimentul și a adus un omagiu emoționant soldaților căzuți în slujba țării. Elevii Școlii de Muzică din Costiceni au fost prezenți la eveniment și au acompaniat ceremonia cu o frumoasă interpretare muzicală, alături de orchestra instituției.

În cadrul ceremoniei s-au ținut mai multe discursuri. O cuvântare emoționantă a fost transmisă de la distanță de Alina Maeruța, coordonatoarea Casei de creație a copiilor din Noua Suliță. 

Plăcile memoriale au fost amplasate cu demnitate pe frontispiciul liceului, simbolizând recunoștința și respectul față de cei doi eroi. Preotul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, Aurel Pițul, a sfințit plăcile într-o rugăciune solemnă, aducând binecuvântare și liniște în amintirea celor care și-au dat viața pentru apărarea libertății și demnității.

Ion Rotari și Ion Alupoi au fost doi bravi luptători născuți și crescuți în comuna Costiceni. Ambii au fost absolvenți ai școlii locale și au purtat cu mândrie uniforma militară. Prin curajul și devotamentul lor, au exemplificat adevărata dăruire pentru țară și au devenit modele pentru întreaga comunitate.



Ion Rotari s-a născut la 28 februarie 1995 și a decedat în timpul luptelor crâncene din Bahmut, la data de 5 aprilie 2023. Tinerețea lui și voința de a lupta pentru valorile în care credea au făcut din el un erou în ochii celor care l-au cunoscut. Eroul avea 28 de ani și a luptat în primul batalion mecanizat separat „Lupii Da Vinci”.

Ion Alupoi, soldat în unitatea militară А7096, s-a născut la 4 mai 1969 și a fost un exemplu de curaj și sacrificiu. A murit la 3 februarie 2023, în aceleași bătălii cumplite din Bahmut, lăsând în urmă un imens gol în inimile celor care l-au iubit.

Comunitatea locală a dovedit un respect profund față de acești eroi ai satului Costiceni, omagiindu-i pentru jertfa supremă pe care au făcut-o în apărarea valorilor fundamentale ale democrației și libertății. Numele lor va rămâne mereu în memoria colectivă a locuitorilor, iar plăcile memoriale de la Liceul „Ion Vatamanu” vor fi un simbol viu al recunoștinței și admirației față de acești bravi fii ai comunității noastre.
Sergiu Barbuța,
președintele Societății Culturale „Valea Prutului”
Urmăriți-ne pe Telegram: https://t.me/valea_prutului

































Trimiteți un comentariu

0 Comentarii