Sfântul voievod Ștefan cel Mare, prăznuit în satul Oprișeni, nordul Bucovinei

Oprișeni, 2 iulie 2023

În ziua de 2 iulie 2023, localitatea Oprișeni din regiunea Cernăuți a fost martora unui eveniment special dedicat comemorării Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

În apropierea bustului Marelui Voievod și a paraclisului ce îi poartă numele, ambele ridicate de familia gospodarilor Ana și Ilie Bezușcu, un grup alcătuit din enoriași, elevi și profesori de la liceul local s-a adunat pentru a aduce un omagiu celui care a părăsit această lume acum 519 ani, dar ale cărui virtuți de slujire față de națiune și credința strămoșească continuă să inspire și să rămână vii și astăzi.

Slujba de pomenire a fost solemn oficiată de preoții Vasile și Serafim Pavliuc, care au transmis rugăciuni și respect pentru înaintașii noștri.

Momentul a fost încununat de o lecție de istorie susținută de către Vasile Adăscăliței, profesor și doctor în istorie, care este și președintele Asociații „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”. Adăscăliței a reușit să împărtășească publicului prezent detalii și aspecte mai puțin cunoscute din viața și faptele remarcabile ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, subliniind rolul său esențial în apărarea credinței ortodoxe și neamului românesc.

Evenimentul de comemorare a reprezentat o ocazie de a cultiva respectul față de înaintași și de a perpetua memoria acestor mari personalități istorice care au lăsat o amprentă profundă în istoria și conștiința poporului român.

Valea Prutului
Urmăriți-ne pe Telegram: t.me/valea_prutului_info
FOTO: Ion Pahon, Vali Barbazan

Video: Vali Barbazan (Hudești)












Trimiteți un comentariu

0 Comentarii