„Valea capodoperelor” din regiunea Transcarpatia - O zonă unică în Ucraina

„Valea capodoperelor” din  regiunea Transcarpatia
O zonă unică în Ucraina
Regiunea Transcarpatia este o zonă unică din Ucraina datorită bisericilor sale vechi maramureșene. Cultura sa specifică cuprinde diverse trăsături ale tuturor statelor care în diferite perioade au stăpânit aceste pământuri. Aici, straturile culturale s-au stabilit una după alta creând o sinteză arhitecturală europeană a tradițiilor popoarelor autohtone. Cu alte cuvinte, aici în satele transcarpatice, predomină elementul gotic și baroco al lăcașurile de lemn.
Probabil elementul gotic este cel mai expresiv interpretat în arhitectura locală. Acest stil este tipic pentru întregul Maramureș. În Ucraina toate aceste sunt situate în preajma istorică a Hustului (Хуст).
Cele patru sate, unde sunt conservate bisericile de lemn, alcătuiesc o așa zisă „vale a capodoperelor” care prevede și un traseu turistic. Cea mai veche biserică din această zonă este situată în satul Sokîrnîțea și este ridicată la începutul secolului al XVII-lea. În ceia ce privește forma sa gotică, experții susțin că ea a fost construită mai târziu, tocmai când în satul vecin Crainicove a fost ridicată biserici sf. Nicolae.
Potrivit experților, biserica din satul Crainicove a devenit un model de construcție pentru cele din jur. Biserica datează din anul 1668 și este compusă din stejar. În interiorul bisericii s-a păstrat picturi care datează din secolul al XVIII-lea.
De asemenea, bine s-a păstrat până-n prezent biserica sf. Parascheva din satul Oleksandrivka, care a fost construit în 1753. Zugrăvită în interior în anul 1799, pictura descrie diverse scene biblice, răstignirea mântuitorului, călăreții apocalipsei, doamne și cavaleri medievali. În biserică funcționează un muzeu, unde în afară de obiectele etnografice tradiționale, este expusă și o colecție numismatică.
Printre cele mai impresionante biserici, se evidențiază, datorită turnului impunător și a fleșei de 35 metri, biserica sf. Nicolae din satul Danilove. Această biserică a fost construită în 1779 și zugrăvită în interior în 1828. În apropierea bisericii la inițiativa localnicilor a fost inaugurat un muzeu.
În vecinătate de „valea capodoperelor”, în satul Colodne se poate observa una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Transcarpatia. Biserica sf. Nicolae din Colodne a fost construită în 1467. Spre deosebire de bisericile tradiționale maramureșene, arhitectura bisericii din Colodne își regăsește reflecția în stilului popular baroco.
Foto: Sergiy Crânâțea

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii