Biserica Adormirii Maicii Domnului din Răchitna împlinește 127 de ani

Biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului din satul Răchitna, raionul Noua Sulița, împlinește 127 de ani
Una dintre cele mai importante edificii cu care se mândrește satul Răchitna din raionul Noua Sulița, este Biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului care a fost ridicată în anul 1889.
De-a lungul existenței sale bisericii nu a suferit vreo modificare invariabilă. Lăcașul sfânt este construit din piatră și cărămidă. În pofida faptului că acest sătuc s-a aflat sub stăpânirea mai multor state (Austro-Ungaria, România și Uniunea Sovietică) biserica a funcționat întotdeauna. Chiar și autoritățile sovietice au recunoscut lăcașul sfânt monument arhitectural al secolului XIX-lea, care este protejat prin lege.
Părintele protoiereu Gheorghe Frunză constată că pe vremuri în satul Răchitna a existat o altă biserică, puțin mai mic decât cea actuală, dar în timpul războiului a fost distrusă de o rachetă. Din păcate nici documentele nu s-au păstrat, așa că oamenii au construit una nouă.
„În anul 2000 s-a făcut reparația generală în interior, pereții au fost vopsiți și a fost instalată încălzirea centrală„ – spune părintele paroh. „Am reinovat pictura și iconostasul. Reparare, de fapt, a fost efectuată în perioada vierii, de la 10 mai și până-n luna septembrie. Iar în anul 2010 am reparat fațada.”
Reparațiile au fost efectuate pe cheltuiala enoriașilor. Circa 4000 de dolari au fost cheltuiți pentru pictat. Iar în general pentru reparație s-a cheltuit aproape 6000. Biserica a fost pictată de către artiști din Republica Moldova.
Serviciul divin în templu se oficiază în limba română, dar, uneori la cererea altor enoriași veniți în ospeție, slujba se oficiază în rusește.
Este o biserică foarte de interesantă deoarece printre cele mai văluroase exponate aici putem întâlni diverse obiecte sfinte și cărți unice. Printre ele se numără: Sfânta evanghelie a cărei vârstă depășește mai mult de o sută de ani, giulgiu și icoane vechi realizate din lemn încă în perioada primului război mondial.

Sursa: vidido.ua
Traducere din limba ucraineană Sergiu Barbuța 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii