Cine poartă responsabilitate pentru ocrotirea mediului înconjurător???

Cine poartă responsabilitate
pentru ocrotirea mediului înconjurător???

În ultima perioadă de timp situația ecologică din mediul rural și cel urban este îngrijorătoare, fiindcă an de an nivelul deșeurilor este în creștere. Cu cât mai mult se vorbește la TV și în ziare despre acest pericol ecologic, cu atât mai puțin se face pentru a evita consecințele sale drastice. Aproape toate râulețele mari și mici, bazinele de apă, lacurile artificiale, marginile drumurilor și a pădurilor sunt „inundate” de tot felul de murdării, precum ar fi: sticlele goale, pungile de plastic, conserve, diverse rămășițe toxice etc.
Toate acestea acțiuni sunt săvârșite nu de animale sau de vreo forță extra-pământeană venită din cosmos ci de către noi, oameni inconștienți, care odihnindu-se în împrejurările naturii, nu se mai gândesc la ziua de mâine sau la generațiile următoare. 
Această ne demonstrează că oamenii de astăzi au un nivel scăzut al culturii și nu poartă nici o răspundere față de păstrarea mediului ambiant.
În perioada anilor 50-80 o asemenea murdăria nu a existat în regiunea noastră. Fiecare om păstra cu sfințenie curățenia câmpiilor, pădurilor, râulețelor și a marginilor drumurilor. În fiecare an se plantau copaci pe marginea pârâurilor și a drumurilor. La Costiceni, elevii școlii plantau diverse flori și trandafiri pe strada principal a satului. Aceste lucruri minunate le îndeplinea conducerea școlii în frunte cu domnul Vasile Ostafiev - fostul director al școlii. Dumnealui avea grijă să pregătească răsadă de diferite specii de flori la legumeria gospodăriei colective agricole. La hotarele satului Costiceni erau bine aranjate două straturi de flori pe care le îngrijeau elevii. În fiecare seară ei se adunau și aveau grijă să le unde. Lumea avea o atitudine armonioasă față de natură. 
Atunci toate sticlele folosite aveau prețul său și nimenea nu avea curajul să le arunce. Toate magazinele colectau sticle folosite. Pentru o sticlă reîntorsă statului puteau cumpăra o pâine. Copii adunând sticlele goale reușeau să-și cumpere o bicicletă, iar lucrătorii stadioanelor sportive pe parcursul unui an beneficiau de un automobil. În acea perioadă sticlele de plastic nu erau prezente pe rafturile magazinelor.
Școlile de două ori pe an colectau maculatură – foi vechi, resturi de hârtie, ziare, cărți, etc. Toate acestea erau date la stat. În schimb primeau o cantitate mare de bunuri financiare pentru fondul școlar. Pe banii acumulați se cumpăra îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii nevoiași, precum și diverse obiecte pentru sălile sportive. Toate acele măsuri se îndeplineau cu mare responsabilitate.
Dacă cineva tăia vreun copac, în locul lui se plantau trei. Toate aceste măsuri se înfăptuiau pentru îmbunătățirea stării sănătății şi protejării naturii.
În ultimii ani numărul magazinelor alimentare au crescut constant. Majoritatea băuturilor răcoritoare se păstrează în sticle de plastic şi după utilizare sunt aruncate în cel mai bun caz la gunoiște. La fel sunt aruncate şi bateriile vechi (foarte periculoase) care produc mare daună naturii.
În prezent deșeurile cresc văzând cu ochii. Istoria n-a cunoscut atâtea cantități de gunoiște în lume, cu atât mai mult că în fiecare an precipitațiile atmosferice sunt puține. A scăzut cu mult nivelul apelor în râuri și fântâni. Multe râulețe mici și izvoare au secat. Nimenea nu știe cum v-a fi ziua de mane. Deci răspunderea pentru apărarea naturii este datoria fiecărui om care trăiește pe acest pământ. Vă îndemn de la mic la mare să protejăm natură. Natura este sănătatea noastră.
P.S. Dacă nu vom păstra mediul înconjurător, nepoții și strănepoții noștri, vor trăi într-o mizerie întocmai ca băiețelul din fotografie.
Andrei Colac

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Inna Rigo (facebook) Toți! Dacă am da dovadă de puțină civilizație si bun simț (si nu doar o dată),lucrurile ar sta altfel.

    RăspundețiȘtergere

Comentarii