Caravana de cultură și civilizație românească a ajuns la Costiceni

Caravana de cultură și civilizație românească a ajuns la Costiceni

Reportaj TV Bucovina-Cernăuți

Video
Săptămâna această, la inițiativa Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, în parteneriat cu ICR și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” din București, în raionul Noua Sulița s-a dat startul Caravanei culturii și civilizației românești. Scopul acestei acțiuni este sprijinirea și consolidarea școlilor cu limba română de predare din regiunea Cernăuți.
În data de 15 aprilie, sub genericul „A vorbi românește este o sărbătoare”, această caravană a ajuns și la Școala de Cultura Generală din Costiceni. Acțiunea culturală care, până în urmă, s-a transformat într-o frumoasă șezătoare de suflet, a avut loc într-o atmosferă prietenoasă și caldă.     
De remarcat că printre oaspeții de onoare ai evenimentului sau numărat președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Vasile Tărâţeanu,  istoricul și cercetătorul Dumitru Covalciuc, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți - Ilie Tudor Zegrea și profesorul emerit al Ucrainei, domnul Arcadie Moisei.
Întâmpinați cu un cuvânt de bun venit de doamna directoare Nelea Munteanu și Larisa Dogolici, profesoară de limba română, oaspeții au ținut să le povestească tuturor celor prezenți despre rolul și importanța inestimabilă a studierii limbii române în școlile din regiunea noastră, precum și despre cum trebuie să păstrăm, conservăm și consolidăm dezvoltarea ei la momentul actual.


Pe parcursul caravanei oaspeții au discutat diferite subiecte delicate cu care se confruntă comunitatea românească din Ucraina. S-a vorbit și despre importanța proceselor democratice din țară, precum și despre contribuția oamenilor de cultură în dezvoltarea societății moderne.
Academicianul Vasile Tărâțanu a povestit elevilor câteva detalii despre bunul său prieten Ion Vatamanu și a recitat poezia „Etern la Bucovina”, care i-a atins până la suflet pe participanții caravanei culturale.
„Mult-stimată directoare, profesori, elevi. De fiecare dată vin în acest sat cu deosebite emoții. Nu fiecare sat din Bucovina are această posibilitate de a se mândri cu o asemenea personalitate ca Ion Vatamanu. El este cel care a adus glorie satului dumnevoastră nu numai în Republica Moldova ci și în întreaga lume. Ion Vatamanu poate trăia și astăzi dacă nu suferea de o cumplită boală de inimă.  El a fost unul din primii oameni din anii 90 care a promovat limba română. Punea tot suflet în ceea făcea...”


Ilie Tudor Zegrea a ținut să le povestească elevilor despre unul dintre cele mai mari păcate - acela de a se lasă de limbă maternă. În discursul său, poetul bucovinean i-a îndemnat pe elevi să-și iubească și stimeze limba pe care o vorbesc, fiindcă în așa fel își respectă părinții, buneii și strămoșii.
Istoricul Dumitru Covalciuc a amintit despre unele aspecte mai puțin cunoscute în satul Costiceni. Printre ele se numără povestirea talentatului actor și coregraf Grigore Pantazi, originar din satul Costiceni, născut la 1872. La fel dumnealui a mărturisit într-o manieră glumeață, că a păscut rățuștele și boboceii Zinaidei Smochină-Rotaru - talentatei scriitori de poezii pentru cei mici, cu care a colaborat mulți ani și a sprijinit-o să tipărească mai multe cărți minunate.
La finalul întâlnirii oaspeții au donat bibliotecii școlare un număr important de cărți, iar doamna directoare Nelea Munteanu a spus - mulțumindu-le - că ușa școlii va fi mereu deschisă pentru orice activitate culturală.



Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Lidia Captari (facebook) Fie ca LIMBA ROMANA sa dainuie,sa infloreasca,de altfel pierim ca natiune.

    RăspundețiȘtergere