Oameni care au fost… Țăranul Andrei Borșevici din Dinăuți



În luna octombrie 1889, la Chișinău a avut loc prima expoziție agricolă și industrială organizată de Zemstva gubernială din Basarabia. Evenimentul s-a bucurat de un real succes, expoziția a adunat laolaltă zeci de oameni din toată Basarabia și oaspeți din guberniile vecine Odesa și Podolia, dar și din regatul României. 

Prin urmare, autoritățile au luat decizia de a înființa o expoziție agricolă permanentă pentru întreaga gubernie, iar în baza colecției de piese donate de participanții acestei expoziții s-a decis fondarea primului muzeu de pe teritoriul Basarabiei (în prezent: Muzeul Național de Etnografie şi Istorie Naturală din Republica Moldova). Unul din inițiatorii Expoziției agricole și industriale și al fondării Muzeului zemstevei a fost baronul Alexandru Stuart.

De menționat faptul că la acest eveniment, printre membrii delegației Ținutului Hotin, s-a aflat și țăranul Andrei Borșevici din satul Dinăuți, bunelul savantului, diplomatului și omului politic Ion Borșevici, personalitate marcantă din Republica Moldova care a pledat pentru limba maternă și revenirea la alfabetul latin.

Andrei Borșevici a fost un om harnic și gospodar cunoscut în satul lui. În timpul vieții a călători de mai multe ori în Grecia, în special la muntele Athos, unde locuia o rudă de-a sa, care se călugărise.

Pentru munca și stăruința de care a dat dovadă, Comitetul expoziție agricole și industriale din Basarabia i-a conferit medalia „Pentru Sârguință și Artă”. În amintirea urmașilor Andrei Borșevici va rămâne cu o personalitate care a iubit vatra strămoșească și a trăi cinstit din munca pământului.
pentru Valea Prutului,
Alexandru Cociurca, urmaș.



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii