În ziua de duminică, 24 ianuarie 2021, comunitatea românească din regiunea Cernăuți, a adus un pios omagiu celui ce a fost Aron Pumnul (1818 - 1866), un mare cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu, fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania.
Oameni de cultură, istorici, poeți, ziariști și profesori din localitățile Costiceni, Vancicăuți, Tărăsăuți, Boian, Mahala și orașul Cernăuți, dar și reprezentanți ai Consulatului general al României la Cernăuți, s-au adunat lângă Capela mitropolitană „Trei Ierarhi” din cimitirul de la Horecea, unde își doarme somnul de veci „apostolul românismului”, pentru a participa la o slujbă de pomenire săvârșită de părintele Cristofor Gabor.
Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 155 de ani de la trecerea marelui bărbat al neamului în lumea celor drepți, fiind organizat de Societatea culturală „Valea Prutului”, cu participarea Societății pentru Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Societății Bibliotecarilor Bucovineni și Societății „Golgota” a românilor din Ucraina.
De menționat că manifestarea organizată la mormântul lui Aron Pumnul coincide tradițional cu ziua celebrării Unirii Principatelor Române din anul 1859. De aceea, toți cei prezenți au rostit rugăciuni și au aprins lumânări nu doar în memoria profesorului care a exercitat o imensă influență asupra poetului Mihai Eminescu, dar și în memoria domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
La acțiune a participat și a luat cuvântul doamna Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, care a profitat de ocazie ca să-l prezinte pe noul consul, dl. Nicolae Dan Constantin. Excelența sa a trăit clipe emoționante alături de toți cei prezenți, deoarece în ziua de 24 ianuarie dumneaei și-a sărbătorit ziua de naștere.
Printre cei care au vorbit despre activitatea, rolul și importanța profesorului plecat prematur în lumea celor drepți, la doar 47 de ani, au vorbit istoricul și arhivistul cernăuțean - Dragoș Olaru, preşedintele Societății pentru Literatura și Cultura Română „Mihai Eminescu” - Vasile Bâcu, preşedintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina - Vasile Rauț, jurnalista Maria Toaca, și alții.
La final, în amintirea lui Aron Pumnul, interpreta cernăuțeană Natalia Camelia a recitat poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”.
Aron Pumnul s-a născut la 27 noiembrie 1818, într-o familie din părțile Făgăraşului. După studii efectuate la Blaj și Cluj, cu pregătire filozofică, formată mai ales în spiritul kantianismului, el a participat intens la evenimentele din timpul Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania, influenţând şi acţiunile tinerilor intelectuali români din Blaj, al căror îndrumător spiritual era. A fost membru al comitetului românesc permanent de la Sibiu. A fost urmărit, ulterior, de autorități, ajungând la București. Aici, guvernul provizoriu l-a numit comisar de propagandă. Din Bucureşti, după înăbușirea revoluției, s-a refugiat la Iaşi, apoi la Cernăuţi, unde a fost primit de istoricul român Eudoxiu Hurmuzachi.
La Cernăuţi, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, a devenit unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina, continuând, în scris, lupta pentru drepturile românilor. În 1849, a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Aici a publicat lucrări de lingvistică şi de istorie literară, a scris şi un mic tratat de prozodie, „Foarma den afară a poeziei române”, referitor la versificația românească.
Ca profesor a exercitat o imensă influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi poetul Mihai Eminescu, pe care l-a găzduit în casa lui din Cernăuţi în timpul anilor de şcoală.
Valea Prutului
0 Comentarii